De verkoop van e-bikes zit al een tijdje in de lift en met een nieuwe gunstige fiscale regeling kan dat in 2020 nog verder aantrekken. Maar waarom zou je een zakelijke e-bike nemen?

In 2018 werden er meer dan 1 miljoen fietsen verkocht, zo bleek eerder dit jaar uit cijfers van Rai Vereniging en Bovag.  Daarbij kwam de omzet voor het eerst uit boven de miljard euro, wat dan weer voor een groot deel te danken was aan de verkoop van e-bikes. Liefst twee derde van de 1,2 miljard euro omzet kwam uit de verkoop van elektrische fietsen.

Voor komende jaar zien de vooruitzichten voor e-bikes er ook gunstig uit, omdat het relatief dure systeem van de fiscale bijtelling voor leasefietsen plaats maakt voor een eenvoudiger systeem met een vaste bijtelling van 7 procent voor privégebruik.

Zakelijk fietsen wordt zo dus een stuk overzichtelijker. Dat is ook aanleiding voor fiets- en automobielbedrijf Pon om via dochteronderneming Lease A Bike zakelijk fietsen aan te gaan bieden.

Blijft over de vraag waarom je een elektrische fiets zou willen voor je werk. We noemen drie overwegingen:


Meer zekerheid met e-bike voor woon-werkverkeer

In Nederland keken we al nooit raar op van collega's die op de fiets naar het werk kwamen. Ook minister-president Mark Rutte pakt regelmatig zijn tweewieler, zelfs als hij de Koning moet bezoeken. Je kunt natuurlijk blijven kiezen voor een gewone fiets, maar voor zakelijk gebruik biedt een e-bike duidelijke voordelen.

Met een elektrische fiets heb je veel meer controle over je reis van en naar het werk, zegt Kees Bakker van de Fietsersbond tegen Business Insider. Waar stevige wind je reistijd op een normale fiets flink kan beïnvloeden, kun je op een e-bike gewoon doorfietsen. "Je hebt ook bij slechte weersomstandigheden meer zekerheid."

Tegenwind kan je namelijk ongemerkt al "behoorlijk terugzetten in de reistijd", zegt Bakker, die verantwoordelijk is voor de fiets- en fietsacessoiretesten van de Fietsersbond.

Op een zogenoemde speedpedelec, een snelle elektrische fiets, kun je ook nog eens een flinke snelheid behalen tot 45 kilometer per uur. Dat maakt dit type ideaal voor woon-werkverkeer over grotere afstanden die veel mensen normaal gesproken te ver vinden om te fietsen.


Vervoer tijdens een werkdag in de stad

Wellicht net zo belangrijk als de weg naar je werk, is het gemak waarmee je je met een e-bike binnen de stad begeeft. Vooral het feit dat je met de fiets binnen de stad nog eens ergens naartoe kunt, zal veel mensen aanspreken. "Er zijn al bedrijven die dienstfietsen hebben", zegt Bakker daarover.

Of je nu met de fiets of de auto naar het werk gaat, als je nog eens binnen de stad bij een andere afdeling of een klant langs moet, dan is de e-bike waarschijnlijk altijd het snelst. Dus hebben bedrijven graag een aantal e-bikes voor hun personeel klaar staan die ze kunnen lenen voor de korte afstanden op de werkdag.


We houden van gezond en duurzaam

Bewegen is gezond en met de keuze voor een elektrische fiets kies je ook nog eens voor een duurzaam vervoersmiddel dat goed is voor je eigen gezondheid. Althans... als je de e-bike inzet als alternatief voor een brommer, motor, auto of ritje met het openbaar vervoer.

Wie zich gezond voelt, is vaak ook gelukkiger. Gezondheid is zelfs belangrijker voor een geluksgevoel dan inkomen, zo constateerde het CBS enkele jaren geleden.

De keuze voor een gezonde levensstijl is dan ook een van de drijvende krachten achter de nieuwe groei van de fietsverkoop. "Heel veel mensen willen graag gezond bezig zijn", zo illustreert Kees Bakker de groei van zakelijk fietsen. ,,Daarnaast vinden we duurzaamheid toch gewoon belangrijk."


Lees meer over de markt van elektrische fietsen: